Om aloe vera

Aloe vera är en växt, närmare bestämt en liljeväxt, som finns i flera hundra olika arter. När man talar om aloe vera för hår- eller hudvård samt för invärtes bruk avses Aloe vera Barbadensis vilken är den främsta när det gäller verksamt innehåll. Aloe vera Barbadensis har sitt ursprung på Kanarieöarna. Det finns aloe vera att köpa som krukväxt i Sverige men då är det ofta en snarlik art vid namn Aloe Massawana som då är avsedd för att förbli krukväxt och inte en hudvårdsprodukt. Man ska inte heller prova att äta den gel som finns i växtens blad eftersom den har laxerande effekt, något som avlägsnas vid produktion av produkter som innehåller aloe vera.

Det är innehållet i bladen som har en ganska tjock gel man tar tillvara på genom att skära bort bladens yttre gröna skikt, och kvar blir något som visuellt kan jämföras med en nästan genomskinlig filé. För att bevara alla viktiga ämnen ska denna sedan kallpressas vilket gör att man får fram en effektiv och helt ren aloe vera gel. Vi kan därmed slå fast att det är aloe vera gel som är det närmaste själva växten vi kan komma för att använda för hudvård. Genom ytterligare förädling av aloe vera gel får man fram aloe vera juice. Dessa två, och främst gel, är som regel grunden i olika aloe vera produkter.

Man bör se upp så man inte köper någon av alla mer eller mindre verkningslösa produkter som tillverkats av frystorkat pulver eller restprodukter från tillverkningen av aloe vera. Det finns tyvärr stora märken inom både hud- och hårvård som vill kunna skriva "innehåller aloe vera" på sina förpackningar, men där du nog inte alls märker av någon effekt från ämnet. Det köpa nämligen upp restprodukter och även kan vara frystorkat pulver som man blandar i sina produkter bara för att kunna skriva det på förpackningen, ett sätt att sälja mer helt enkelt. I dagligvaruhandeln finns ofta hårschampo där det står att det innehåller aloe vera, men det är troligtvis inte den typen av schampo man vill ha om man söker efter ett riktigt aloe vera schampo. För att hitta äkta aloe vera produkter bör man som med det mesta annat hitta mindre producenter som ägnar sitt livsverk åt att göra dessa produkter i småskalig produktion, ungefär som när vi i Sverige söker efter närproducerade produkter från gårdar i vår närhet för vi vet att det finns många, många fördelar med det. På liknande sätt är det med aloe vera, som också finns i småskalig produktion samt i något som kan liknas med stora industrier.

Läs mer och hitta produkter online på vår sida om aloe vera produkter.

Aloe Vera produkter

Ansiktskräm

 

Mest lästa artiklar

Gilla oss

Gilla oss på facebook och få rabattkod inom hudvård till din inkorg på FB!

(Visar antalet gånger du klickat)

Nyhetsbrev